Andrei are corpul plin de tije și implanturi. Din naștere, a învățat ce înseamnă durerea. Dorința lui este să își vadă părinții fericiți.

Şi-a petrecut toată copilăria în spitale, înconjurat de halate albe, dar a găsit singur remediul împotriva oricărei dureri: cărţile. Andrei se luptă cu o boală degenerativă, dar mai are un aliat care îl face invincibil: calculatorul.

video  •  13-12-2019


E pauza mare la Liceul „Traian Vuia” din Reșița și toți elevii ies grăbiți în curte. Numai unul pășește ezitant, în cârje. Îl cheamă Andrei Radu și are 16 ani.  Pentru toți colegii săi, Andrei e genul acela de băiat pe care e bine să îl ai mereu prin preajmă, drept model de curaj și inspirație. 

"Ne inspiră pe toți să trecem peste problemele noastre de zi cu zi”"Este un exemplu pentru noi. Îl văd zi de zi că luptă”, spun colegii lui. Andrei s-a născut cu o afeciune degenerativă, cu oasele pline de tumori beningne și cu risc permanent de fracturi. În copilărie, o astfel de fractură s-a lăsat cu patru operații și un picior mai scurt cu 13 centimetri.

Corpul lui e plin de tije și implanturi fără de care n-ar putea să se ridice din pat.  "Au fost grele, nu pot să mint pe subiectul ăsta. Dar, cu recuperare, se poate. Încă mi-e frică, nu am trecut peste asta”, a povestit Andrei, despre operațiile grele prin care a trecut.

"Am căutat soluții atât în România cât și în Ungaria și Austria, însă cei de acolo au fost speriați, să spunem, de complexitatea cazului și ne-au refuzat. Nu m-am gândit nicio clipă să renunț. Asta este exclus”, a explicat mama lui Andrei, Karina Radu.

Acum șase luni, cu sprijinul Fundației „Mereu Aproape”, Andrei a fost operat la coloană. Dezvoltase o formă severă de scolioză și nu mai putea sta drept. Intervenția a fost un succes, iar recuperarea merge bine.

Toată viața lui, doar așa a fost, mai mult prin spitale, cu dureri, operații complicate și recuperări. Boala i-a transformat copilăria într-un chin, dar l-a și ambiționat. Andrei s-a retras cu pași mici într-un univers doar al lui și s-a gândit că singura salvare este doar educația. Doar prin cărți poate vedea lumea, poate călători, poate visa la orice. Doar învățând are șansa de a depăși limite impuse de ceea ce noi numim „handicap”. 

Pentru el, dorința de a învăța, de a cunoaște, este mai puternică decât orice durere. A învățat să strângă din dinți, să sufere în tăcere și să privească optimist spre un viitor pe care și-l construiește în fața calculatorului său de generație mai veche. Andrei vrea să își vadă părinții fericiți "Îmi doresc ceva pentru părinții mei care au depus atâta efort și atâția bani în...mine. O vacanță. Mi-aș dori să îi văd și pe ei zâmbind, fericiți. Că stres au avut destul”, a spus Andrei.

Corina Enache și Valentin Butnaru au spus „Ajut eu!” Valentin Butnaru a deschis seria surprizelor pentru Andrei cu o ofertă interesantă: "Ai putea să mă ajuți cu site-ul meu, ca un prim proiect de web design?”. Valentin i-a mai oferit un mouse special pentru gaming, o placă video de ultimă generație și alte câteva accesorii PC performante. Cu alte cuvinte, tot ce și-ar putea dori un puști pasionat de calculatoare. "Moș Crăciun mi-a zis să iau plicul și să-i dau lui Andrei exact ce și-a dorit. Adică o excursie la Roma!”, i-a spus Corina Enache, de la Paralela 45.