Ajut eu. Irina Mărgărint salvează în fiecare zi vieţile copiilor, alături de echipa de medici de la Marie Curie
Să opreşti o inimă de copil ca s-o salvezi e ca un pact cu Dumnezeu. Un salt de încredere pe care îl fac mai puţin de zece oameni, în România. Irina Mărgărint e unul dintre ei. Are 34 de ani şi e cardiochirurg pediatru. Ea spune Ajut Eu în fiecare zi, alături de-o echipă îndrumată de Tammam Youssef, un medic sirian care a salvat sute de vieţi în ţara noastră.
noutati • 22-12-2020
Când în mâinile Irinei ajunge o inimă de copil, începe ceva ce am putea numi fie știință, fie miracol. Sunt de fapt amândouă, pentru că fiecare gest pe care ea îl face cu bisturiul între degete are în spate nu doar ani de studiu, ci și o credință.
Irina Mărgărint: Sper că Dumnezeu nu ne lasă să greșim și să facem rău.
Reporter: Voi le salvați viețile copiilor.
Irina Mărgărint: Eu nu cred că noi le salvăm. Cred că e altcineva care decide lucrurile astea. Chiar nu cred că noi.
Reporter: Și voi ce sunteți?
Irina Mărgărint: Nu știu, niște intermediari.
Irina Mărgărint, una din puținii cardiochirurgi pediatri din România
Așa se privește Irina Mărgărint. Un om obișnuit, cu o pasiune neobișnuită pentru România. Sunt mai puțini de 10 cardiochirurgi pediatri în toată țara, iar ea este unul dintre ei.
A descoperit care e misiunea ei la 25 de ani, când a văzut prima oară cum se operează inima unui copil.
Salvează vieți care atârnă, uneori chiar la propriu, de un fir de păr – pentru că atât de subțire e firul cu care ea coase inimi cu malformații.
Știe că nu ține în palme doar un cord, ci o viață întreagă. Astăzi, pe masa de operație, în joc e viața lui Alexandru. Un copil de 1 ani și 3 luni, născut prematur, cu o malformație congenitală. Poate că e prea mic să știe, dar e pe mâini bune. Poate cele mai bune din lume.
Tamman Youssef, laude pentru Irina Mărgărint
Alături de Irina Mărgărint, în sală intră și Tammam Youssef. Două super creiere, deasupra unei inimi oprite cât să poată fi reparată. E, firește, o luptă contracronometru.
Pe medicul sirian Tammam Youssef l-am întâlnit și în luna mai, când starea de urgență care îl blocase în România se dovedise a fi, pentru copiii cu probleme la inimă, o șansă enormă. 50 de vieți a salvat dr. Youssef în perioada aceea.
În iulie a plecat în Italia, dar s-a întors în țara noastră și astăzi operează din nou alături de Irina – despre care spune că poate deveni cea mai bună din lume.
Tammam Youssef: Irina este un talent chirurgical impecabil. Dacă ați văzut o femeie care croșetează, la fel de rapid, la fel de precis, așa este Irina. Este foarte calmă, este cu un suflet și un spirit uman extraordinar de mare, ieșit din comun.
El e printre medicii care au adus cardiochirurgia pediatrică în România și au format o echipă de zeci de specialiști. Iar ea e cea care îi duce mai departe misiunea.
Citește și: Exclusiv! Povestea omului care a reparat 50 de inimi de copil în timpul pandemiei, în România
Irina Mărgărint: M-a ajutat foarte mult, este omul de la care am învățat lucurile pe care le știu și le fac acum. Și cred că îi sunt foarte recunoscătoare că am ajuns aici prin intermediul dumnealui și astfel am cunoscut toți oamenii minunați de aici. Fără de care nu am putea să facem nimic.
Echipa aceasta minunată tocmai îi redă lui Alexandru, după fix 97 minute de puls zero, o primă bătaie de inimă dintr-o nouă viață.
Reporter: Ce ați vrea să le transmiteți doctorilor care l-au salvat?
Mihaela, mama unui copil salvat: Aș vrea să le doresc sănătate, să le mulțumesc din suflet și să facă acest lucru în continuare și să salveze toți copiii cu probleme la inimă, să le dea o șansă la viață.
Irina Mărgărint are nevoie de aparatură specializată pentru a salva copii
Peste 2.000 de copii cu malformații cardiace au salvat împreună în cei șapte ani de la prima operație. În România se nasc așa în jur de 1.200 de copii pe an.
Pentru astfel de clipe, pentru copiii pe care ajung să îi vadă adulți și pentru că pur și simplu iubesc să ajute – ei au ales medicina. Și, deși ar putea să plece oricând, au ales România. Un sistem care mai are încă multe lipsuri.
Irina Mărgărint: Sigur că mai avem nevoie de lucruri de care avem nevoie. Ne-ar fi util un ecograf, pe care să-l avem noi și să-l putem folosi și în sala de operații, și în ATI. Un aparat de ecmo, pe care să-l folosim atunci când ar fi nevoie… Pasiunea e cea care ne motivează pe toți, pentru că facem asta cu pasiune și pentru că eu mi-aș dori să fiu de folos și să fiu utilă pentru cineva.
Tammam Youssef: Ca să salvezi un copil, este un dar de la Dumnezeu. Și când îl faci, înseamnă că Dumnezeu are merit deasupra ta și nu tu deasupra copilului. Cine dă o viață sau cine salvează un om parcă a salvat omenirea.