Ajut Eu: Kart nou-nouț pentru Ana-Maria, adus de pilotul Simone Tempestini!

La şase ani s-a urcat pentru prima oară la volan şi a descoperit că-i plac mai mult bujiile decât păpuşile. A crescut într-un atelier auto şi a ştiut că drumul ei în viaţă e, de fapt, o pistă de karting. Ani în şir, şi-a dorit să urce pe cele mai înalte podiumuri, însă o barieră o ţine pe loc în cursa vieţii ei. Ana nu a avut niciodată un kart al ei şi a ratat multe competiţii pentru că pur şi simplu nu şi le-a permis.

noutati  •  09-12-2020


Trebuie să ai nervi de oţel şi o inimă curajoasă pentru asemenea viraje. Să nu-ţi pierzi luciditatea nici când ajungi pe muchia pericolului. Să fii născut să devii campion. Sau campioană.

Ana Maria are 17 ani de viață si 12 de karting. A crescut în colonia de muncitori de la marginea oraşului Petroşani. Într-o casă de mineri, dar într-o familie... de mecanici auto. A învăţat cum funcţionează un motor înainte să citească, iar bujiile i-au ţinut loc de jucării. 

Ana-Maria Ampoiţan: De mică am fost pasionată de mașini, de ATV-uri, de tot ce însemna să aibă motor și aveam prieteni care făceau karting și tot îmi spuneau ce fain e la concursuri și că nu știu ce pierd.

Era atât de mică atunci când a călcat prima oară pedala de accelerație, încât toți o priveau cu teamă. 

Ana-Maria Ampoiţan: Credeau că este periculos, credeau că pot să mă accidentez sau să pățesc ceva, și în plus atunci făceam gimnastică și nu voiau să fiu atât de băiețoasă. Poate că aveau dreptate, dar mie nu mi s-a părut ceva periculos, mi s-a părut ceva obișnuit și ceva firesc de a face fiecare copil.

Avea 6 ani si 5 luni la primul concurs. Un copil cu viteză. O fetiță între băieți.

Ana-Maria Ampoiţan: Multe emoții, am plâns de emoții. Știam că poate nu o să fie bine, poate greșesc, poate pățesc ceva, dar în schimb după ce am terminat concursul am fost fericită și mi-am dat seama că aici e locul meu și asta trebuie să fac în continuare. Eu, ca fată, când spun că fac karting, toți se uită așa, de ce nu faci make-up. Și există multe fete în România care își doresc să facă așa ceva și nu fac doar pentru că lumea le critică. Asta e satisfacția cea mai mare, să fii fată, să fii și scundă și în jur să fie numai băieți și la sfârșit tu să câștigi și ei să stea în spate. 

Petroșaniul e un oraș cu poveste veche în karting. De aproape 4 decenii, aici, în curtea cât o parcare a clubului pentru copii, se antrenează campioni ai României. Aici au prins viteză şi visurile Anei. De 12 ani, se antrenează pe același kart vechi care a cărat în spate zeci de copii. Dorința ei? Un nou monopost, pe care să-și demonstreze talentul și abilitatea de a conduce. 

Dorință îndeplinită: un kart nou-nouț pentru Ana-Maria, adus de Simone Tempestini

Campionul național la raliuri Simone Tempestini a venit în platoul Observator cu un kart nou-nouț, numai bun pentru ca Ana-Maria să poate progresa: "Eu mă bucur foarte mult că împreună cu cei de la Ajut Eu am putut să îți facem surpriza aceasta. Știu cât de greu este și îți doresc baftă. Este important să aibă posibilitatea, să se antreneze cum trebuie, să fie determinată. Cu siguranță o să aibă o motivație mare".

"Sunt foarte fericită, foarte bucuroasă. E foarte bine. Important este faptul că am ocazia să concurez numai eu pe el și să progresez mai mult", ne-a mărturisit Ana-Maria.

Dovada că, dacă lupţi, poţi să ajungi să-ţi vezi visul cu ochii.