Andrada s-a născut fără vedere, dar cu o voce de aur. Adolescenta vrea să-şi pună viaţa în versuri şi în muzică

Se spune că nu poţi vedea clar decât cu inima. Aşa simte lumea Andrada Precup. E nevăzătoare de când s-a născut, dar trăieşte viaţa intens. Transmite emoţii prin muzică, de câte ori urcă pe scenă. Şi are un vis: să fie independentă într-o zi, să poată face lucruri fireşti, cum ar fi să meargă singură în parc sau să citească o carte. Andrada e o învingătoare şi merită să-i spunem: Ajut Eu.

noutati  •  03-12-2020


A venit pe lume înainte de vreme şi cu o cruce greu de dus: să nu poată vedea lumina, culorile, oamenii, lumea. Dar ea a reuşit să transforme întunericul în emoţie. Şi să-i zâmbească vieţii cu tot sufletul. N-a primit darul vederii, dar a primit harul muzicii şi când cântă e suficient să închizi ochii ca să intri în lumea ei.

E o lume frumoasă, cu dorinţe, cu planuri, cu dragoste de oameni. Pe Andrada Precup o cunoaştem de pe scena X Factor, dar astăzi o cunoaştem şi în afara scenei. E o adolescentă puternică, talentată, care visează mai mult decât orice să fie independentă. Iar independenţa poate depinde uneori de o simplă pereche de ochelari inteligenţi care să o ghideze. Să-i spunem Ajut Eu.

Andrada: Muzica este felul meu de a mă exprima, asta fac de când mă ştiu. Îmi doresc să bucur oamenii cu muzica mea şi eu să transmit emoţie.

Când e pe scenă, Andrada întinde fire invizibile de emoţii către cei din faţa ei. Ea însăşi e emoţie. Şi zâmbet.

Reporter: Simţi şi tu aceeaşi emoţie pe care o transmiţi mai departe publicului

Andrada: Da, o simt. Muzica mă face fericită, oamenii mă fac fericită, multe lucruri mă fac fericită.

Muzica i-a adus lumina de care avea nevoie pentru a dansa în întuneric. S-a născut fără vedere, dar cu un har prin care atinge oamenii din jurul ei. Cântă de când se ştie şi de anul trecut este elevă la Liceul de Muzică George Enescu, unde îşi dezvoltă pasiunea.

Dana Barțer, profesor la Colegiul Național George Enescu: Ea se îndrăgosteşte de toate genurile. Nu a existat gen până acum pe care să îl refuze. Mi-a spus la un moment-dat: "Poate la început nu mi-au plăcut toate piesele, dar, lucrându-le, am învăţat să le descopăr". Eu am învăţat asta de la Andrada. Că atunci când te apleci cu dăruire asupra unui lucru, nu se poate să nu-ţi placă, nu se poate să nu-l iubeşti.

Andrada: Încerc să mă conectez cu piesa, cu povestea piesei şi încerc să pun suflet în ceea ce fac şi nu mă gândesc la nimic altceva. Am ajuns aici pentru că mi-am dorit să-mi îndeplinesc visul, mi-am dorit să învăţ într-o şcoală normală şi am dorit să fiu tratată ca un om normal.

Andrada are un înger păzitor. E sora ei, care o însoţeşte la fiecare pas, şi prima care i-a descoperit talentul.

Reporter: Îţi place cum cântă?

Alexandra, sora Andradei: Enorm! Eu stând în fiecare zi şi ascultând-o chiar şi mie îmi transmite emoţie când se urcă pe scenă şi e imposibil să nu-mi dea lacrima.

Tot ea i-a dat încredere să cânte pe cea mai mare scenă.

Alexandra: Am înscris-o fără ca ea să ştie. După ce am trimis formularul în scris i-am zis: "Vezi că te-am înscris la XFactor!" Poftim? Cum, când? Nu ştiu, acum aşteptăm răspunsul, să vedem ce va fi.

Andrada: Ştefan este un om deosebit, Ştefan tot timpul a avut încredere în mine, m-a susţinut şi s-a implicat foarte mult. Faptul că a fost acolo tot timpul şi nu m-a scăpat din ochi nicio clipă m-a făcut să dau tot ce e mai bun şi în primul rând să înţeleg cum e X Factor.

Reporter: Care e cel mai mare vis muzical al tău?

Andrada: Îmi doresc ca pe viitor să intru într-o casă de discuri şi să compun prima piesă.

La 17 ani, Andrada vrea să-şi pună viaţa în versuri şi în muzică. Când nu e în faţa unui microfon, ascultă piese de teatru şi se bucură de cărţi audio. Nimic nu o opreşte în visul ei.