Bianca, tânăra dorită de toate marile școli de balet, poate alege acum unde să facă performanță

Când o fetiță îți spune că s-a născut pentru balet, nu ai cum să n-o crezi. Mai ales când o vezi plutind de la primele piruete.

noutati  •  29-11-2020


Puțini copii sunt atât de siguri de menirea lor. Bianca Badea știe. Și vrea să se exprime pe o scenă mare, unde să-și dăruiască harul unei lumi întregi. Marile şcoli de balet i-au recunoscut talentul şi-o aşteaptă. Au selectat-o dintre mii de balerine, dar ea nu şi-a permis să plece. Un impas din care părinţii nu ştiu dacă vor putea să iasă. De ce sunt capabili doi oameni obișnuiți, plini de greutăți și griji, pentru a nu lăsa talentul copilului lor să se piardă? Să facă orice. Să facă totul. Să ia locul unei școli, să ia locul unui stat, să caute soluţii zi și noapte. Iată o poveste despre luptele din spatele gloriei.

E ceva magic în balet. O plutire diafană în care devii una cu aerul, cu muzica și cu emoțiile. O grație sub care se ascund, de fapt, toate încercările care te-au adus aici. Durerea, forța, disciplina, controlul, renunțările și provocările.

Bianca Badea, balerină: Îmi place foarte mult baletul pentru că este forma prin care mă pot exprima cel mai bine. Pur și simplu, atunci când dansez mă simt minunat.

Pentru că Bianca s-a născut să fie balerină. Și a știut-o încă de când a început să lege primele cuvinte.

Bianca Badea, balerină: Aveam în jur de 3 ani când am văzut desenul Șoricica balerina. Era bineînțeles vorba despre o șoricică balerină și de acolo mi-a venit mie inspirația și le-am cerut părinților în fiecare zi să mă ducă la balet.

George Badea, tatăl Biancăi: Nu i-am dat foarte mare atenție, nici nu credeam că știe ce înseamnă balet.

Bianca Badea, balerină: Ei prima oară m-au dus la un curs de dans, dar la pauză am ieșit și le-am spus că acesta nu e balet, că eu am văzut la desene cum se face, le-am arătat o piruetă și și-au dat seama că eu chiar știu ce e acela balet și chiar mi-aș dori să fac asta în viață.

Şi pentru toată viața chiar. Nu au descurajat-o nici părinții, nici îndoielile celorlalți, nici sacrificiile pe care a știut că le va face.

Bianca Badea, balerină: De când eram mică a trebuit să renunț la copilăria mea, nu mai ieșeam în fața blocului cu copiii, în parc, să mă joc, trebuia să merg în sala de antrenamente, să mă antrenez, să fiu pregătită pentru orice moment, orice concurs, de când eram mică.

George Badea, tatăl Biancăi: I-aș fi arătat o altă cale, însă am vrut să am încredere în decizia ei'.

Momente de cumpănă

O încredere din care s-a hrănit și a crescut talentul ei. De zece ani, toată familia mizează totul pe balet.

George Badea, tatăl Biancăi: Un copil își poate pierde talentul dacă nu ești implicat, dedicat, atât financiar cât și moral.

Pentru ca mama să meargă de dimineață până seara la serviciu, tatăl a fost cel care a rămas alături de Bianca, minut de minut. El o duce dimineața la liceul de coregrafie, apoi la cursurile de balet, unde o așteaptă cuminte la ușă, uneori până aproape de miezul nopţii.

George Badea, tatăl Biancăi: În atâția ani am învățat și am prins chiar și termenii mișcărilor de balet.

Tot el alege materialele și culorile pentru costumele pe care împreună le creează, caută mărgele și paiete și le coase bucată cu bucată.

George Badea, tatăl Biancăi: Urma Campionatul Mondial din New York, în 2018 și am căutat un model de coroniță. Pleca undeva de la 500 de euro ce ne doream noi. Mi s-a părut o sumă foarte mare și am început să i-o creez eu. Văzând că pot am continuat și cu următoarele. I-au și purtat noroc.

Bianca Badea, balerină: Când sunt la competiții, de obicei oamenii încearcă să mă fotografieze pe ascuns pentru că le plac foarte tare costumele mele și vor să le recreeze.

Bianca alege mereu concursurile la care participă în funcție de dificultate, unde sunt mii de concurente și unde e mai greu, acolo merge. Vrea să se lupte cu cei mai buni și să-i învingă.

Bianca Badea, balerină: Chiar aici avem medaliile mele de aur de la primul meu campionat mondial unde am câștigat și să zicem așa sunt printre cele mai valoroase premii.

Medalii care i-au adus invitaţii la cele mai mari şcoli de balet. O recunoaştere pe care o primesc în fiecare an, din mii de balerine, doar două, trei din toată lumea.

George Badea, tatăl Biancăi: Este așteptată în Elveția, la Basel și la Zurich. Are în Berlin, Germania, în Monaco, Princess Grace, și în America au chemat-o, la American Ballet Theatre. Nu am reușit să obțin fonduri, să fac rost de bani, să îi am.

Bianca Badea, balerină: Anul acesta a fost destul de dificil, pentru că ar fi trebuit să ajung la școlile la care am primit bursă să văd, să decid oarecum unde aș vrea să plec, am fost calificată pentru Campionatul Mondial a treia oară și la fel ar fi trebuit să ajung în America, din nou, dar nu s-a putut.

Anul trecut a fost invitată la Royal Ballet, la Londra, și a mers pentru câteva zile. Și aici are uşa deschisă, însă abia peste doi ani poate accesa o bursă.

Așadar, a încetat să spere deocamdată, dar niciodată să viseze.

Vis împlinit

În dar, Ozana Barabancea i-a oferit tinerei două cadouri. Artista i-a mulţumit pentru că există şi pentru că este un exemplu extraordinar pentru alţi tineri. 

În plus, Bianca a primit un an de studii, unde va vrea ea, la orice şcoală, gratuit. Costurile vor fi acoperite de compania Superbet.