Bogdan Novac a trecut prin 12 ședințe de chimioterapie și 12 radioterapii, după ce o răceală banala s-a transformat în limfom Hodgkin. „Eu sunt Bogdan, am 11 ani și sunt un învingător”

El e Bogdan. Băiatul care a învăţat, mult prea devreme, că în viaţă trebuie să lupţi cu durerea şi boala. Nu te plângi, nu vorbeşti despre ea. Doar zâmbeşti, şi mergi mai departe cu optimism. Priviţi chipul senin al acestui copil. N-o să vă vina să credeţi câtă suferinţă ascunde, de fapt.

video  •  01-12-2019


"Eu sunt Bogdan, am 11 ani și sunt un învingător", sunt cuvintele lui Bogdan, acesta este modul în care se autodescrie.

Probabil că, în gând, a spus asta de mii de ori în ultimii 2 ani. De când toată familia a aflat, şocată, ce era, de fapt, răceala banală de care îl tratau medicii din Romania - limfom Hodgkin. Cancer în stadiul 3. Abia când a ajuns, cu ajutorul Fundatiei Mereu Aproape, într-o clinică din Turcia, i s-a pus şi diagnosticul, şi i s-au dat şi primele fărâme de şanse la viaţă.

"Acum este un copil foarte vesel si ne umple casa. Este un copil mai special, nu vorbeste prea mult asa, dar are un suflet foarte bun si parca e mai matur, dupa toata perioada asta. S-a mai schimbat un pic", a povestit mama lui Bogdan, Gabriela Iscu.

Din perioada aceea, cu dureri si tratamente insuportabile, Bogdan vrea să păstreze în minte doar atât, veştile bune şi momentele când se juca.

Pe 2 decembrie pleaca iar în Turcia. Ca să mai facă un pas spre vindecare. Bogdan încearcă să îşi ascundă lacrimile. Îi e frică. Vrea să treacă mai repede perioada asta şi să se întoarcă acasă, la surorile lui.

Sora lui mai mica, Alexandra, e si ea diagnosticata cu defect cromozomial si epilepsie. O povară imensă pentru mamă, un motiv în plus pentru Bogdan să fie EL puternic, să fie el sprijin şi umăr pe care se poate plânge.