Carla, Angelica şi Georgiana, trei surori din Craiova, luptă în ring pentru viața pe care o merită
O lecţie despre luptă, familie, ambiţie şi curaj. E povestea unor fetiţe care ţin pumnii strânşi şi în viaţă, şi în ring. Dar şi povestea unei mame cu o inimă cât şapte. Şapte copii cresc într-o casă mică de la marginea oraşului Craiova. Trei dintre fete sunt campioane la box.
noutati • 29-11-2020
Cea mai mică visează să fie cunoscută şi să devină avocată de succes. Denisa, sora mijlocie, ar vrea să fie paraşutist militar, ca să salveze lumea. Iar cea mai mare dintre ele le-a fost exemplu tuturor. A urcat pe podiumul naţional chiar de la prima competiţie. Sportul le-a oferit ocazia să vadă marea pentru prima oară şi le-a învăţat să îndrăznească să viseze.
Pumnii strânși, privirea înainte, toată energia concentrată pentru victorie. Aceasta e o luptă mai presus decât orice meci.
Lupta unor fetițe pentru viața pe care o merită
În ring, au găsit libertatea de a se visa mari, cunoscute, de neoprit, într-un cuvânt, campioane.
Luptătoare sunt de când s-au născut. Primele trei fete dintr-o familie cu șapte copii, într-o casă mică la marginea unui cartier din Craiova.
Toate trei au medalii la box și aceeași dorință. Să-și depășească destinul care li s-a dat.
Carla poate şi să fie olimpică la română și matematică, şi să boxeze pentru medalii, şi să se imagineze avocată într-o zi. Chiar dacă la școala online împarte un singur telefon cu frații ei. Chiar dacă au fost zile cu o singură masă pe zi, pentru care tatăl muncește șase zile pe săptămână. În familia lor, care așteaptă încă un copil, dragostea și ambiția sunt cele mai prețioase averi.
Un viitor pe care şi-l pot face singuri
Mama fetelor: "Chiar dacă este mai micuţă, casa este mai mereu plină de râsete, de joacă, de copii şi cea mai arzătoare dorință este să aibă o viață frumoasă și un viitor împlinit pe care și-l pot face singuri"
O șansă pe care fetele au ales să o joace în ring. Fără teama că vor fi judecate – o tărie pe care o au de la mama lor.
Mama fetelor: "De judecat și de condamnat asta mi se întâmplă dintotdeauna. Sunt foarte aspru judecată mai mult de femei, desi n-am înțeles de ce, pentru numărul de copii pe care i-am făcut. Pentru mine copiii, fiindcă eu mi i-am dorit pe toți, înseamnă totul. Nu știu dacă există ceva mai de preț sau ceva care ar putea prima în detrimentrul lor. Pentru mine ei sunt viața mea, fericirea, sufletul, absolut totul"
Fetele sunt medaliate de mici
Angelica practică boxul de numai doi ani și a urcat pe podiumul național de la primul campionat la care a participat.
Tot atunci a luat bronzul și Denisa. Ea e clasa a 12-a și a renunțat la box ca să se pregătească pentru Academia Militară. S-a înscris la parașutism, dar n-a apucat să facă până la capăt saltul spre noul ei vis.
Mama fetelor: "Ce aș putea să îmi doresc ca și mama pentru copii, decât un viitor sigur. Un viitor sigur, fără a părăsi țara. Că nici în străinătate nu este mare lucru, dar să-și facă o carieră și să-și contruiască o viață aici în țară, că se poate face și aici ceva, dacă vrei"
Dora Mustăţea, antrenoare: "Le văd un viitor foarte strălucit, sunt niște fete care muncesc, care pun pasiune în ceea ce fac care sunt foarte ascultătoare și serioase"
Antrenorii, care poate la început nu le dădeau șanse în ring, cred astăzi cu toată puterea în ele.
Dora Mustăţea, antrenoare: "De două ediții a devenit sport olimpic și am dovedit că putem face performanță la fel de bine ca băieții"
Ion Dragomir, antrenor: "E sportul care le întărește, le călește și le motivează pentru viitor. Merită! Merită să fie ajutate aceste fete și această familie!"
Mama fetelor: Sunt mândra mămică a 7 copilaşi
Broncea Simona Mihaela, mama fetelor: "Am 37 ani si sunt mândra mămică a 7 copilași - 4 fetițe și 3 băieței - cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani și, în curând, a bebelușului care e pe drum. Cei mici sunt la grădiniță , o parte la școală iar fiica cea mare a terminat liceul. Fetele mari au note foarte bune, participă la olimpiade și fac si box au luat și premii. Soțul lucrează 12 ore pe zi la un depozit și salariul minim pe economie împreună cu alocațiile copiilor sunt singurele venituri care, de multe ori, nu ne ajung. Nu avem niciun ajutor din partea nimănui. Pentru că mai e puțin și se apropie sărbătorile, aș dori ca toți copiii mei să primească și ei ceva sub brăduțul de Crăciun fiindcă mare lucru nu ne permitem. Fiica cea mare de 19 ani își dorește un loc de muncă unde să nu fie nevoită să aibă răspundere financiară, iar sora ei de 13 ani și 5 luni își dorește o bicicletă. Va mulțumesc anticipat și sper sa mi se împlinească dorința pentru copii!"
Angelica Elena Broncea, 19 ani, este fiica cea mare si a terminat anul acesta liceul. A facut jumatate de an cursurile online, dar, pentru ca 3 dintre frati au impartit cu randul telefonul mamei, nu prea a reusit sa prinda mare lucru de la orele online si nici nu s-a pregatit pentru BAC. Din pacate, examenul de BAC de anul acesta l-a picat, dar are ambitie si ar vrea sa incerce din nou anul viitor. Cu toate ca la scoala i-a fost greu in semestrul al II-lea din clasa a XII-a, la box a facut performanta. Inca din 2019 a participat la toate competitiile organizate la box in tara si a obtinut locul al II-lea la categoria 60 kg in 2019 la Campionatul national care s-a tinut la Constanta, Eforie Nord, locul al II-lea la categoria 69 kg in feb 2020 la Cupa Romaniei care a avut loc la Buzau.
Carla Laura Marina Broncea, in varsta de 13 ani, s-a inscris impreuna cu sora ei mai mare Angelica la box in urma cu aproape doi ani. Ca si sora ei mai mare, Angelica se antreneaza la Sport Club Municipal Craiova cu acelasi antrenor de box - dl Dragomir Ion; zilnic, merg la antrenamentele care se tin la club, dar fac si singure in parcul din oras. Carla, ca si sora ei mai mare, a luat parte la aceleasi competitii: locul al II-lea la categoria 42 kg in 2019 la Campionatul national - Eforie Nnord, Constanta; locul al III-lea la categoria 46 kg in 2020 la Cupa Romaniei de la Buzau.
Rezultatele obtinute de Carla la box sunt o mandrie pentru antrenor, asa ca anul viitor acesta isi doreste sa o propuna pentru lotul national de juniori.
Pe langa box, Carla participa si la olimpiada de limba si literatura romana si de matematica. Este eleva in clasa a VII-a la Sc. Ion Creanga nr 16 din Craiova si a terminat clasa a VI-a cu media 9,94.
Alaturi de cele doua surori Carla si Angelica, s-a inscris la box si Georgiana Denisa Broncea , sora mijlocie a celor doua, dar, pentru ca anul acesta este in clasa a XII-a, a intrerupt antrenamentele in favorarea pregatirii pentru examenul de Bacalaureat. Si ea a castigat o medalie de bronz la box la categoria 70 kg - junioare la Campionatul National de box feminin, desfasurat la Eforie Nord. Pentru ca este pasionata de sporturile extreme, Georgiana a luat si cursuri de parasutism la Clubul de Parasutism din Craiova; din cauza pandemiei de Coronavirus, cursurile s-au suspendat si nu a reusit sa ajunga pana la proba practica de saritura cu parasuta, dar si-ar dori tare mult sa ajunga si la aceasta etapa cand se vor relua cursurile sau sa sara cu parasuta cu un profesionist. Pana atunci, se pregateste pentru BAC.
Atat Angelica, cat si Carla vor participa pe 2 noiembrie 2020 la Campionatul National de box care se va organiza la Izvorani, campionat pentru care se pregatesc in fiecare zi. Pentru a putea duce performanta mai departe, Angelica isi doreste un loc de munca, iar sora ei Carla o bicicleta cu care sa se poata plimba cu colegele ei de clasa in parc.
Mama fetelor este casnica si are grija de copii, iar sotul este manipulant marfa la un en-gross. Reusesc cu greu sa faca fata tuturor cheltuielilor pentru copii, dar ii sustin sa faca performanta.
Mirela Vaida a anunţat că o companie, dar şi persoane generoase au venit în ajutorul fetelor prin intermediul campaniei Ajut eu şi le-au dat un ajutor important. Cele două surori au primit echipamente complete de box (trening, ghete, echipament de protecție bust și echipament de protecție pentru cap, mănuși) iar pentru frații și surorile lor de acasă au primit tablete pentru școală cu acces nelimitat la internet, multe dulciuri și fructe.
Intraţi în continuare pe ajuteu.ro, pentru că aşa puteţi schimba vieţi şi destine. Puteţi alege un caz în care să vă implicaţi sau puteţi înscrie povestea cuiva. Puteţi să spuneţi simplu, Ajut eu!