"De noi depinde să schimbăm lumea". Unul din cele mai mici orașe din țară are cel mai mare venit pe cap de locuitor din Arad

Schimbările mari încep cu gesturi mici. O dovedeşte o învăţătoare din judeţul Arad, care visează la o şcoală ca afară. Nu se descurajează când sistemul nu poate sau nu vrea să investească mai mult în educaţie. Adună ea în jurul ei oameni care mişcă lucrurile şi care dau o faţă nouă şcolii. Campania Ajut Eu ajunge astăzi într-unul dintre cele mai mici oraşe ale României, unde comunitatea face diferenţa. 

noutati  •  15-12-2022


I se spune perla Văii Crişului Alb. Unul din puţinele oraşe din România care are canalizare completă. Urbea cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din judetul Arad. Sebiş. O comunitate de 6 mii de suflete care, cu fiecare generaţie, a demonstrat că oamenii sunt motorul care mişcă lucrurile. Nu trebuie să astepţi să facă statul ce-ai putea face tu. 

Diana Morar, învățătoare: "Eu nu cred că locul sau faptul că ești într-un oraș mare face diferența. Adică eu chiar nu înțeleg atitudinea pe care o au românii față de România și faptul că noi nu suntem nu știu cum sau noi nu putem. De fapt, etichetele astea nu le înțeleg , adică eu cred că de noi depinde să schimbăm lumea."

Momentul în care Diana Morar s-a întors acasă

Iar când i-a fost foarte clar şi cum poate face asta, Diana Morar s-a apucat de treabă. Era consilier şcolar la Turda când a decis să se întoarcă acasă, la Sebiş, în casa bunicilor şi la meseria ei de bază - învăţătoare. Simţea că aici e nevoie de ea. Iar ea avea nevoie să simtă că îşi face datoria faţă de comunitatea din care a plecat. Concret, Diana a văzut că în curtea şcolii sale ar trebui multe lucruri schimbate. Dar a ales să nu se plângă şi să ceară conducerii "să se facă". 

Diana îşi imaginează deja toată curtea şcolii o oază de verdeaţă, copaci, flori, bănci şi un foişor în care să se retragă vara, la umbră. Acolo ar putea ţine şi lecţii care, cu siguranţă vor deveni mai atractive pentru copii. Mai ales la materiile, să le spunem aşa, uşor incomode. 

În concluzie, viaţa poate fi ca o vacanţă chiar şi la şcoală. Diana Morar îi îndeamnă pe copiii ei să viseze şi să lupte pentru a-şi împlini visurile. Mai departe înseamnă dincolo de bariere şi prejudecăţi, că în oraşele mici nu se întâmplă nimic şi că suntem prea săraci ca să îndrăznim să visăm la mai mult decât avem. Diana Morar trece dincolo de aceste bariere. Înconjurată de copiii pe care îi educă în acest spirit - să ajuţi, să dăruieşti, să fii tu schimbarea.

Pentru a o ajuta să continue să schimbe comunitatea, Mădălina Diaconu, de la Kultho, a venit cu un cec de 11.000 de euro.