Donaţie de 12.700 de euro pentru Lucian. Rămas fără vedere la 17 ani, a deschis prima cafenea socială din Cluj
O operaţie greşită l-a lăsat fără vedere. Avea doar 17 ani şi milioane de visuri. Dar el n-a vrut să renunţe la niciunul. Aşa că a mers la şcoală, a făcut şi un master şi s-a pregătit să devină unul dintre antreprenorii României. În ciuda tuturor barierelor şi a prejudecăţilor, a reuşit. Lucian Butnaru are propria lui cafenea. Prima cafenea socială din Cluj.
noutati • 19-12-2023
Nu ai neapărat nevoie de o vedere clară, ca să ai o viziune limpede. Dovada e Lucian Butnaru. Un om care, cu ochii minţii, creează o lume mai bună. Şi cafele perfecte. L-am întâlnit într-o cafenea cochetă din Cluj. Cafeneaua LUI. Visul pentru care s-a luptat cu birocraţia, cu propriile limite şi mai ales cu prejudecăţile.
E de fapt, de când se ştie, lupta vieţii lui. Să arate că, dincolo de orice dizabilitate, e un om cu multe abilităţi şi dorinţe. Din naştere a avut vederea afectată şi toată copilăria a făcut eforturi duble, ca să ţină pasul cu ceilalţi copii.
O operaţie eşuată, la 17 ani, l-a lăsat complet fără vedere la ochiul drept şi parţial la cel stâng. Şi cu o întrebare: ce va face mai departe cu viaţa lui? Nici nu i-a trecut prin cap să nu facă ceva. S-a înscris la Facultatea de Asistenţă Socială din Cluj şi apoi la un Master de antreprenoriat social. Acela a fost începutul.
Mihai lucrează şi astăzi în cafeneaua lui Lucian. Lui, asta i-a schimbat viaţa, iar altora - le-a dat speranţă. "Îmi aduc aminte povestea unui taximetrist cu un alt om care îi spunea, când trecea pe lângă cafeneaua asta cu clientul, îi spunea: în cafeneaua asta lucrează un tânăr cu Sindrom Down şi sper ca într-o zi şi fiul meu să aibă şansa să fie bine. Pentru că şi eu am un copil cu Sindrom Down", spune Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.
Lucian a pornit de la simpla dorinţă de a avea un loc de muncă. A ajuns să creeze el însuşi joburi pentru alte persoane cu dizabilităţi. N-a fost un drum uşor şi încă mai are mult de construit. Din cafenea îi lipsesc aparatele automate care le-ar face viaţa mai uşoară angajaţilor.
Pentru a-l ajuta în misiunea sa, E.ON a donat 12.700 de euro.