Donaţie de 5.000 de euro pentru "antrenorul de fericire", din partea unei persoane anonime

În lumea lui "nimic nu e imposibil" oamenii care trăiesc într-un scaun cu rotile se pregătesc acum pentru o mini vacanţă la ski. Asta, după ce, astă vară, au luat primele lor lecţii de vâslit într-un caiac. Lumea aceasta există. Şi a fost creată de un singur om. Îl cheamă Ionuţ Stancovici, dar i se spune antrenorul de fericire. Pentru că fericire a adus în vieţile a zeci de oameni cu dizabilităţi atunci când le-a dat şansa unei altfel de vieţi.

noutati  •  24-12-2023


E o zi frumoasă de toamnă şi pe malul lacului Titan zeci de oameni se pregătesc de o nouă aventură. Să lase pentru câteva ore scaunul rulant şi să plutească pe apă. De undeva de la distanţă îi priveşte mândru Ionuţ Stancovici. Antrenorul lor de fericire. De fapt, de ceva vreme, fericirea e o lecţie pe care şi-o predau reciproc. "Îmi iau bucuria când reuşim şi facem multe lucruri cu ei. Nu ai cum, eu sunt antrenor de fericire şi nu am cum să nu mă bucur când văd cum se schimbă şi cum se întăresc şi cum fac câte un lucru pe care nu l-ar face sau care le dă emoţie", a declarat Ionuţ Stancovici.

Aici e lumea lui "nimic nu e imposibil". O lume care a început dintr-un gând al lui Ionuţ: cum ar fi ca aceşti oameni să trăiască şi ei senzaţii şi experienţe atât de accesibile altora. Să urce în caiac, de exemplu. Sau să schieze pe pârtiile din România. Să aibă şi ţara noastră o infrastructură de sport pentru persoanele dizabilităţi. "Cum sa schiem, nu se schiaza, nu avem cum sa ajungem la partie, Doamne Fereste. Serios, cum nu?", a declarat Ionuţ Stancovici. Acum doi ani, primul vis i s-a împlinit în campania Ajut Eu. "Dupa ce am primit aceste scaune de la voi, am reusit sa fac un proiect de 10 ori mai mare decat mi-am putut inchipui. Am dus peste o mie de persoane, am dus nevazatori, am dus cu sindrom Down, cu autism. Asta am vrut sa demonstram, ca orice om, copil cu dizabilitati poate sa se bucure de zapada", a declarat Ionuţ Stancovici.

Nu întâmplător am ales să facem acest interviu în caiac. Aici s-a născut al doilea vis al lui Ionuţ. "Ne dorim sa accesibilam caiacul in toata tara pentru ca persoanele cu dizabilitati sa faca sport oriunde ar fi. Ne-am dat seana facand asta la Cluj, am dus un nevazator in caiac, l-am invatat sa mearga singur in caiac. I-am pus boxe in punctele cardinale si cu sunete speciale si diferite si a reusit sa mearga singur, sa fie independent. Sa se invarta singur, sa se ghideze dupa sunete sa isi faca tura sau antrenamentul singur pe lac ceea ce este extraordinar", a declarat Ionuţ Stancovici. A fost suficient să vadă bucuria primului om  care s-a urcat în caiac. A ştiut de atunci că trebuie să ducă în toată ţara pontoane speciale şi caiace adaptate, pe care persoanele cu dizabilităţi să le poată folosi gratuit.

"Nu ne mai putem opri de acum, daca am inceput accesibilizarea asta nu ne mai putem opri. Nu e foarte greu pentru ca am parteneri asa cum sunteti si voi si lumea vine si ne sustine pentru ca a inteles toata lumea misiunea si importanta misiunii pe care o avem. A inteles lumea ce inseamna ca prin sport chiar poti sa ajuti acesti oameni sa se integreze in societate, sa simta o putere mai mare, sa fie sanatosi exact ca si noi", a declarat Ionuţ Stancovici. Şi misiunea lui nu se opreşte aici. Antrenorul de fericire nu îşi lasă lotul nici după ce cucereşte toate medaliile. Pentru că mereu mai există ceva de făcut.

Pentru obiectivul său, o persoană care a rămas anonimă a donat 5.000 de euro.