Donaţie de 6.000 de euro pentru Wanda Hutira, fata care dă viaţă oraşelor României
Poţi salva lumea prin culoare şi cuvinte. O demonstrează o artistă care schimbă faţa clădirilor gri din oraşe. Şi schimbă astfel mult mai mult: mentalităţi şi comunităţi. Se numeşte Wanda Hutira, e pasionată de artă şi de natură, îndrăgostită de culori şi de România.
noutati • 05-12-2023
În Bucureştiul gri, de care e greu să te îndrăgosteşti, răsare din când în când o pată de culoare. Câte un mesaj în faţa căruia e imposibil să nu te opreşti. M-am întrebat mereu cine e în spatele imaginilor care, de câţiva ani, colorează România zid cu zid, stradă cu stradă. Ne-am întâlnit într-o dimineaţă senină, la marginea Capitalei. De câţiva ani, Wanda Hutira străbate ţara în lung şi-n lat, ca să o facă mai frumoasă. Azi ne îndreptăm spre Constanţa, încă un oraş pe care ea şi-a pus amprenta. Aici, oamenii nu o recunosc, dar îi cunosc arta - şi asta îi e suficient.
Acest "altceva" e felul Wandei de a schimba lumea. A crescut înconjurată de natură şi de frumos, într-o familie de artişti, în Maramureş. O vreme a lucrat în publicitate, dar apoi şi-a urmat chemarea spre arta stradală. I-a venit natural. Parcă dintotdeauna, acolo unde alţii văd doar ziduri gri, ea vede o pânză albă. "Sunt Wanda şi îmi place să fac lucruri. Acum doi ani mă uitam din port spre oraş şi ziceam: "Mamă, câţi pereţi! Trebuie să facem ceva cu ei!". Şi acum au apărut deja spre 15 pereţi", a declarat Wanda Hutira. Dă-i Wandei un perete, iar ea îţi va da o parte din sufletul ei, pictat în culori şi cuvinte. "E această libertate de a vedea orice despre ce-ţi doreşti şi după aia trebuie să faci. E atât de util să înveţi să îţi spui gândurile, să le poţi exprima, şi în cuvinte, şi în imagini", a declarat Wanda Hutira.
Nu singură, ci împreună cu noi, Wanda are nevoie să găsească un perete în centrul Capitalei, să facă rost de vopseluri, de transport şi de hrană pentru micii artişti. Magia o asigură ei. Sunt copii care şi-au schimbat ţara, limba, reperele, viaţa. Şi pe care arta ii poate aduce înapoi acasă. În sufletul lor. "Pe măsură ce lucrăm cu ei, îi vezi cum reuşesc să-şi acceseze gânduri şi emoţii şi trăiri tot mai adânci şi mai sensibile, mai vulnerabile. Îşi permit să spună lucruri din ce în ce mai autentice, nu ce s-ar aştepta oamenii să spună, ci foarte, foarte onest din sufletul lor", a declarat Wanda Hutira. E dorinţa ei pentru alţii. Pentru ea - şi-a pictat dorinţa într-o păpădie şi-a trimis-o în gând către univers.
Pentru cazul ei, Construcţii Erbaşu a donat 6.000 de euro.