Dorinţa Elisei, tânăra care şi-a dedicat întreaga existenţă muzicii populare, devine realitate. Şi-a cunoscut în sfârşit idolul

S-a născut în Alpi, dar cu dragostea de România în sânge. A descoperit folclorul românesc când avea numai câţiva ani şi de atunci duce tradiţia mai departe. Elisa Popovici e genul de copil care şi-a luat destinul în propriile mâini. Singură s-a înscris la o şcoală de muzică din Bucureşti şi şi-a convins părinţii să se mute aici, pentru a-şi împlini un vis. Singură a scris pe platforma ajuteu.ro, pentru că visează să-şi întâlneacă un idol. Şi singură a început să cânte doine olteneşti şi să adune costume populare autentice din lăzile de zestre de prin sate. La 10 ani, ştie exact ce vrea să facă în viaţă: să devină un nume important în muzica populară.

noutati  •  29-11-2020


Elisa Popovici: Mă numesc Elisa Popovici, am 11 ani și vin din Balș, județul Olt. Muzica pentru mine este totul. Am pasiunea de a cânta și cânt folclorul muzicii românești. Tradiția.

Unele pasiuni se nasc din senin, fără vreo explicație sau motiv. Așa este iubirea Elisei pentru România, o țară pe care, până la șase ani, a cunoscut-o numai din poveștile părinților.

Elisa Popovici: M-am născut în Italia, în munții Alpi. Am stat șase ani, iar apoi părinții mei, din cauză că n-au mai avut bani și n-au mai avut muncă, m-am mutat în România.

Nu știa pe atunci niciun cuvânt în română, nu avea aici prieteni, nici vreo perspectivă. Avea doar sentimentul puternic că noua sa țară se află deja în inima ei.

''Îți mai amintești care a fost primul cuvânt pe care l-ai învățat când ai învățat limba română?''

Elisa Popovici: Inimă! Mi se pare un cuvânt potrivit ca primul cuvânt din altă limbă.

Așa a început să iubească România. I-a învățat doinele și i-a descoperit comorile.

Elisa Popovici: Pentru mine, constumul popular înseamnă foarte mult. Sunt hainele în care strămoșii noștri se îmbrăcau. Folclorul este ceva ce ar trebui să apreciem toți, nu doar unii copii. Ar trebui să apreciem toți oamenii din România. Chiar dacă unii nu apreciază folclorul, pentru mine folclorul înseamnă foarte mult. Eu simt muzica și aici, și aici. Și în cap, și în suflet. Este ceva foarte, foarte frumos. Și dacă muzica chiar este o pasiune, se poate simți aici în inimă și în suflet.

Pasiuni care cer sacrificii

Pentru Elisa, muzica populară a fost o chemare. Pe care a știut că trebuie să o urmeze, cu prețul de a pleca pentru a doua oară de acasă, de data aceasta, din Balș, în București, la Colegiul Dinu Lipatti.

''Ne-am pomenit cu ea: "Se fac înscrieri la o şcoală, vreau la Bucureşti". Noi am spus că nu putem, nu avem casă, nu avem serviciu, nu putem să o ajutăm. S-a pus pe plâns şi a spus: "Dacă voi nu mă duceţi, înseamnă că nu vreţi ca eu să-mi urmez un vis", spune mama Elisei.

Elisa Popovici: Am fost la înscrieri. Emoții, foarte mari emoții.

''A stat trei zile în suspans, iar în ultima zi, îmi aduc aminte, de la ora 11, când trebuia să afle rezultatele, până seara la 4, a stat jos, pe scările de la şcoală, să aştepte acele rezultate. Când i-a apărut numele s-a pus pe plâns şi s-a pus în genunchi'', a declarat mama Elisei. 

Elisa Popovici: Am simțit că mi s-a împlinit un vis cu adevărat.

Dar orice vis vine cu un preț. Pentru ea, au fost ani în care a făcut naveta. Zile în care nu și-a permis să meargă la orele de canto. Și un dor care a măcinat-o, când tatăl ei a plecat din nou din România.

''Soţul meu s-a sacrificat pentru noi şi a plecat înapoi în afară să ne poată întreţine şi să o putem ajuta pe ea. A mers în Anglia, până anul trecut când Elisa nu a mai putut să suporte gândul că tatăl ei este plecat şi a cerut să se întoarcă acasă'', afirmă mama Elisei.

Elisa Popovici: E foarte greu să ai un părinte plecat de lângă tine. Mai ales câţiva ani. A fost foarte greu. Să stau cu el, să râd cu el, să-i cânt.

De câteva luni, Elisa e elevă în București și se pregătește pentru ziua în care va fi din nou pe scenă.

Maria Constantin: Faptul că transmite atât de mult este foarte important, şi ea ştie foarte bine să facă acest lucru. Să transmită publicului. Asta este menirea unui artist. Ea este un artist în devenire.

Stăpână pe propriul destin

Un copil care și-a luat dintotdeauna destinul în propriile mâini. Singură s-a înscris și pe platforma Ajut Eu. Nu doar pentru că are un nou vis. Ci și ca să le transmită un mesaj altor copii.

Elisa Popovici: Să le spun să nu renunțe niciodată la visul lor, pentru că nici eu nu am renunțat și am ajuns aici. Următorul vis este să o întâlnesc pe Delia. Nu îmi place doar cum cântă. Îmi place stilul ei de persoană, îmi place zâmbetul ei, îmi place cum se îmbracă, îmi place că este așa rebelă cum sunt și eu.

Dorinţa Elisei a devenit realitate. Aceasta nu doar că a putut să îşi întâlnească în persoană idolul, dar a şi primit un cadou special din partea artistei. Spre surprinderea Elisei, Delia i-a dat cerere pe reţelele de socializare, nu înainte de a face câteva fotografii împreună. 

Delia: Acum o să văd tot ce postezi, pentru că te am la follow.

Surprizele nu s-au terminat însă aici. Artista de muzică populară Laura Lavric i-a oferit un microfon în dar. Cele două au cântat împreună un scurt fragment muzical. Artista de muzică populară Laura Lavric i-a oferit în dar un microfon wireless cu receiver, dulciuri și fructe.