Familia Daşoveanu trăiește în familie. Mezinul, declarații emoționante: ”Aș vrea să-mi reușească operația, să pot fi portar!”

Există copii care nu-şi doresc ceva anume de la Moş Crăciun. Cel mai mare vis al lor e să îl vadă. Să alunge el, ca printr-o magie, întunericul în care trăiesc, dar în care au învăţat să depăşească orice fel de bariere. Până la urmă, nu ai nevoie de vedere ca să visezi şi să iubeşti.

video  •  13-12-2019


E lecţia frumoasă şi optimistă pe care ne-o oferă azi familia Daşoveanu. Doi părinţi care ar da orice să îşi vadă copiii zâmbind în fiecare dimineaţă.

Doi băieţi care nu şi-au pierdut speranţa că noi, cei care îi vedem, vom spune din toată inima Ajuteu, atunci când ei vor avea nevoie. Sunt un exemplu că putem învinge chiar şi în întuneric. 

Există oameni pentru care lumina e cea mai mare dorința. Oameni care trăiesc în întuneric. Şi dacă ar avea o baghetă magică, ar face să fie lumină mereu.

Stelian, capul familiei, a intrat în această lume pe la 20 de ani. Fiul sau cel mare avea 3 ani când l-a văzut ultima dată. Vag își aduce aminte cum arată. ”Am avut glaucom secundar la un ochi şi n-aveam voie sa ridic, n-aveam voie nimic, si pe parcurs mi-a scazut vederea. Nu puteam sa merg dupa el. Dintr-odată am văzut că mă lua de mână, mă ţinea de mana. Nu voia sa-mi spună, probabil, teama și frica sa nu plec. Eu cand l-am luat, el a vazut, de ce să-mi bat joc. A muncit pentru noi de a ramas orb”, a mărturisit Stelian.

Dar Maria nu a plecat. A devenit stâlp şi far care sa ghideze familia ce se ducea, dramatic, spre intuneric. ”Ştefan a văzut până la vârstă de doi ani şi jumtate. L-am dus la creşa şi a fost lovit. Când am fost la medic, mi-a zis clar că are dezlipire de retină. A fost operat în Belgia, în septembrie 2001 și i s-a făcut transplant cu cornee de la cadavru, dar i-a respins organismul transplantul.A rămas nevăzator. Nu mai vede deloc.”, povestește Maria. 

”Nu-mi mai aduc aminte. Mi s-a şters din minte cu totul, acum m-am obișnuit cu noul statut de nevăzător și nu-mi mai amintesc nimic.”, povestește și Ștefan, fratele cel mare.

”La școală, sunt cazuri când mă duce mama până în stație, după aia iau 104 și apoi cu bastonelul. Având în vedere că sunt străzi aglomerate și mașini multe, trebuie să fiu mai grijuliu la traversări. Pentru familie îmi doresc sănătate și pentru mine, pentru accesibilitate mi-aş dori un telefon de tip IOS pentru că e un sistem de operare mult mai accesibil. Vine cu voice over-ul preinstalat și vine în limba română.”, a a mai povestit Ștefan. Telefonul ar putea fi "ochii" lui Ştefan. Până atunci, se bazează pe Victor, fratele cel mic.

Singura raza de lumina pentru toata familia si singurul care ii povesteste cum arata lumea. Asta, in conditiile in care si Victor s-a nascut cu probleme de vedere. Nu avea iris, iar medicii au spus ca va fi orb si el. Cu ajutorul Fundaţiei Mereu Aproape a fost operat de patru ori. Acum vede, chiar dacă nu foarte clar, cu ochelari. Însă tot nu se poate descurca singur. Marele oraș e plin de capcane, iar cărțile, de cuvinte prea mici. Dacă urmatoarea operatie va fi un succes, va vedea si mai bine.

Apoi, nu îi va mai rămâne decât o dorinţă. Sa fie şi el un fotbalist adevarat, pe un teren de fotbal adevarat. Victor îl așteaptă pe Moș Crăciun și nu și-a pierdut speranța că îl va putea vedea măcar o dată în viață. L-ar ruga, dacă ar putea, să îi facă toată familia să vadă din nou.