Ioana Hochia, speranța copiilor nevoiași din Firiza. Învățătoarea din Maramureș schimbă destinele elevilor din medii vulnerabile

Binele uneşte şi creşte comunităţi. O demonstrează o învăţătoare din Maramureş, care şi-a deschis uşa casei pentru copiii dornici să înveţe. Când casa a devenit prea mică pentru toţi, a deschis un afterschool unde oferă cursuri gratuite.

noutati  •  05-12-2020


Şi a avut surpriza să i se alăture zeci de voluntari, care au spus la unison: Ajut Eu. Dimineaţa, Ioana Hochia predă la o şcoală din Baia Mare, iar restul zilei şi-l petrece alături de copiii nevoiaşi de la marginea oraşului, cărora ea le oferă şansa la o viaţă mai bună.

E simplu să joci leapșa binelui. Ai nevoie de câțiva prieteni, de câteva mâini întinse una către cealaltă și de un singur om care să dea startul. Aici, jocul l-a început ea. De 12 ani, Ioana Hochia le e copiilor antrenoare, susținătoare, parteneră, sprijin și mentor. Într-un cuvânt, învățătoare.

La orele ei, se zâmbește mult și se vorbește deschis.

Elev: "Eu sunt un băiat curios și îmi place să învăț cât mai multe chestii, mai ales Istoria".

Iar uneori, chiar se cântă.

Ioana a înțeles că jocul e limbajul copiilor, prin care ajungi cel mai ușor la inima lor.

Ioana: "Nu sunt un profesor rigid. Sunt un profesor liber, un profesor creativ.  Am ajuns învățătoare dintr-o pură întâmplare. În 2006 am dat examen pentru Academia de Poliție, am căzut, nu mai erau locuri în Baia Mare la Universitate și uite așa am ajuns să fac Pedagogia".

Să nu te lași descurajat de eșecuri e una dintre multele lecții pe care ea le predă la Colegiul de Arte din Baia Mare.

Când clopoțelul sună aici, în cealaltă parte a orașului o așteaptă și alți elevi.

Suntem în Firiza, un cartier mărginaș unde copiii își fac zilnic temele alături de ea. În 2008, Ioana și soțul ei au deschis un afterschool în propria casă, iar o cameră au transformat-o în bibliotecă. Din simpla dorință de a ajuta.

De-a lungul anilor, tot mai mulți copii au început să apară în casa Ioanei și în jocul ei au intrat zeci de voluntari. Primul a fost Adrian, soțul ei. Apoi chiar și copiii lor au început să ajute. Așa a crescut afterschoolul, iar astăzi, într-o clădire mai mare, copiii din cartier primesc gratuit lecții de muzică, pictură ori croitorie.

Și așa a crescut visul Ioanei, care și-a dat seama că începe să schimbe destine.

Angela Maria Mureșan, voluntară: "A reușit să adune laolaltă voluntari de toate vârstele. Voluntari tineri, studenți, profesori, pensionari!"

Ioana: "Nu m-am gândit că, de la un vis pe care îl aveam eu și credeam că o să-l fac singură, o să ajung să implic atâția oameni în proiectul ăsta, care la început a fost mic și acum are atâta amploare. Dascălii iubesc foarte mult copiii, printr-un mod aparte".

Mihaela avea 4 ani când a ajuns prima oară în afterschoolul Ioanei și al soțului ei. Aici a descoperit primele cărți și pasiunea pentru desen. Dar și cât de important e ca un adult să creadă în tine când ești copil. Azi, e studentă la Arhitectură și voluntară în centrul din Firiza. E unul dintre oamenii care duc mai departe leapșa binelui, pentru copiii de aici.

Mihaela: "Mi-aș dori mult să persevereze, și nu doar în Firiza. Să vadă mai departe de locul acesta. Pentru că foarte mulți rămân blocați aici. Și mi-aș dori, cu ajutorul lui Adi și Ioana, la fel ca mine să vadă ce se află dincolo de munte".

E lecția cu care rămânem: atunci când înveți un copil să privească în sus, îi deschizi, de fapt, orizontul.