Julia a ajuns copilul circului metropolitan, după o accidentare gravă la gimnastică. Acum visează la lumea modei

Când era mică, visa să fie campioană la gimnastică. O accidentare gravă i-a închis drumul spre medalii, dar i-a deschis o nouă cale. Spre lumea magică a circului. O jumătate de viaţă, Julia a crescut la circ, unde a învăţat să zboare agăţată în chingi, la zeci de metri deasupra tuturor. Astăzi, la aproape 18 ani, are o nouă pasiune şi-un nou vis: să strălucească nu doar în arenă, ci şi pe podiumul de modă.

noutati  •  15-12-2020


În lumea circului, legile fizicii par date peste cap, zborul e doar un dans firesc, artiştii au forţe supranaturale. E o lume enigmatică şi captivantă. 

Julia Petreanu: Este cea mai frumoasă. Este plină de libertate, este plină de călătorii, este o lume care are puțin din toate, e o frumusețe aparte. 

Ea este Julia, iar circul este pentru ea - acasă. Și-a petrecut aici mai mult de o jumătate de viață. 

Julia: Povestea mea a început la 5 ani, când am început să fac gimnastică, a fost o poveste foarte frumoasă, dar scurtă. Am fost 4 ani la gimnastică, după care a avut loc un accident destul de grav la unul dintre genunchi și am fost nevoită să renunț. Şi sunt foarte fericită că a fost așa. Așa a trebuit să fie.

Julia şi lumea circului

Pentru că aşa i s-a deschis o uşă spre lumea magică a circului. În arenă, a învățat să plutească, să calce pe nori, să ridice colegii băieți și să-i susțină în aer cu o forță pe care nu credea că o are. 

Julia: În general toți oamenii din circ mă vedeau foarte mică, dar era un fel de avantaj pentru că aveam posibilitate să încerc foarte multe lucruri, lucruri care țin de mobilitate, pentru că atunci când ești mic se dezvoltă mai bine lucrurile astea și venind și din gimnastică, aveam și forță și mobilitate.Eram un pachet complet aproape.

Julia a fost și este copilul circului metropolitan. Cea care preferă chingile și cercul, jongleria și contorsionismul, înaintea tuturor plăcerilor de adolescentă. 

Julia: Nu e un sport, e o artă, nu e greu e frumos. Disciplină, foarte multă disciplină la circ, organizare, perseverență, curaj... Şi toate astea m-au făcut să rămân aici peste 8 ani.

După atâta timp, inima părinților încă tremură la fiecare ridicare. 

Julia: Părinții mei încă sunt un pic sceptici când se uită la mine, când le spun ceea ce fac și mă privesc cu frică, de fiecare dată, sunt convinsă, chiar dacă nu-mi spun ei asta. Sunt foarte mândri de mine, așa sper eu, că sunt.

Cinci zile pe săptămână, Julia vine la antrenamente. Singura ei recompensă este bucuria din spectacole. Când își coboară ochii de sus către priviri uimite de toate vârstele.

Julia: Văd că magia s-a păstrat, ei încă vin la noi și vin cu foarte mare plăcere.

Julia visează la podiumul de modă

În restul timpului,  jonglează cu școala și cu examenele, şi se pregătește pentru facultate. Ca prin magie, găseşte timp şi pentru o nouă pasiune. Moda. 

Julia: Se spune des că suntem umerașe dar eu nu cred asta, nu cred că e chiar așa. Cred că mai contează foarte mult atitudine și cum te prezinți ca om, cred că asta contează ca om și dă siguranță clienților sau oamenilor cu care lucrezi până la urmă.

Circul a învăţat-o să privească dincolo de aparenţe. Şi să descopere că lumea modei, la fel de strălucitoare, e tot o formă de artă.

Julia vrea să se facă văzută. Dansând în aer, pozând în faţa camerei sau, de ce nu, păşind cândva pe un mare podium de modă.