Marea campioană Andreea Verdeş are un nou vis: să dea mai departe ajutorul primit şi să aducă aur pentru România la gimnastică ritmică. "Vreau să ajung acolo!"
Se numeşte Andreea Verdeş şi e una dintre marile campioane ale gimnasticii ritmice de la noi. Ar fi putut rămâne doar o speranţă a gimnasticii ritmice de la noi dacă într-o zi n-ar fi strigat că are nevoie de ajutor. Că nu are cu ce să îşi cumpere costume pentru competiţii, nu are cu ce să meargă în deplasări. O mulţime de oameni a spus atunci - Ajut Eu. Două cuvinte care au schimbat un destin. Iată cum se face magia în cea mai cunoscută campanie a faptelor bune şi a oamenilor buni.
noutati • 03-12-2023
Visul unei campioane: Ştiam noi că, într-o zi, numele Andreei Verdeş va străluci. Că imnul României va răsuna pentru ea, şi pentru ţara noastră, la cele mai importante competiţii de gimnastică ritmică. Acum doi ani, ne-a promis ceva. "Vreau să le dovedesc că, dacă îţi doreşti anume ceva, îl vei obţine dacă lupţi. Indiferent de condiţii. Indiferent de condiţii", spunea atunci Andreea Verdeş, campioană la gimnastică ritmică.
Andreea Verdeş, visul unei campioane
Astăzi, îşi ţine visul la piept. În septembrie, Andreea Verdeş a devenit campioană balcanică absolută. A cucerit cinci medalii de aur, din cinci posibile, la Campionatele de Gimnastică ritmică din Muntenegru.
"Acesta este după primele două zile de competiţie, am obţinut aurul la individual compus, iar celelalte patru în finalele pe obiecte. Pe podium cu tricolorul! E o experienţă unică, pentru că îţi cântă imnul, eşti bucuros şi realizezi că toată munca ta de până atunci a dat roade. Eşti fericit şi speri că în viitorul apropiat se va repeta momentul, pentru că este cel mai frumos moment pentru un sportiv", povesteşte Andreea Verdeş, campioană la gimnastică ritmică.
Acum doi ani, lumea i-a spus: Ajut eu!
Drumul până aici n-a fost uşor. Când am cunoscut-o pe Andreea, se lupta cu marile campioane ale lumii, antrenându-se într-o sală mică, fără bani pentru deplasări sau pentru costume. În campania Ajut Eu, din 2021, a primit imboldul de care avea nevoie ca să meargă mai departe.
"Patru costume făcute pe comandă, echipamente pentru competiţii, beţe, cercuri... Dar nu e tot", îi spunea Alessandra Stoicescu în decembrie 2021.
"Nu ştiu cum aş putea să mulţumim acestui ajutor, chiar că nu sunt cuvinte. Ai putea să vorbeşti despre asta ore întregi. Oamenii de genul acesta sunt foarte rari, au un suflet cu credinţă şi se bucură cred când ajută pe cineva, sunt mai fericiţi decât dacă i-ar pune într-un cont sau în altceva. Extraordinar. Faptul că rezultatele Andreei au fost mai bune, se datorează 20-25%, poate şi mai mult, se datorează acestui ajutor primit şi neaşteptat", crede Radu Constantin, antrenor de gimnastică ritmică.
- Andreea Verdeş: Simt că am reuşit să le dovedesc că eforturile lor nu au fost în zadar, că munca mea şi a antrenorilor mei nu a fost în zadar, că nu i-am dezamăgit şi am reuşit să-i fac bucuroşi.
- Reporter: Au fost momente când te-ai gândit să renunţi?
- Andreea Verdeş: Au fost. Au fost momente, de ce să nu recunosc? Cred că orice sportiv trece prin asta.
O lecţie preţioasă despre viaţă şi succes
Să nu renunţi atunci când îţi este cel mai greu. Şi să nu-ţi iei nicio clipă privirea de la visul tău. E lecţia pe care o duce astăzi mai departe, generaţiilor viitoare. În sala de gimnastică unde păşea cândva o fetiţă timidă, pe nume Verdeş Andreea, alte fetiţe privesc acum spre ea ca spre un model.
"E visul meu să ajut viitorii tineri talentaţi, copiii să reuşească să îşi atingă visele - pentru că şi eu, la rândul meu am fost ajutată.Sunt foarte bucuroasă pentru că am reuşit să ajung acolo unde mi-am dorit. Unde am visat de altfel! Că este un vis cand intri pentru prima dată într-o sală... Vreau să ajung acolo! Vreau să fac şi eu ca Andreea...", mărturiseşte Andreea Verdeş, campioană la gimnastică ritmică.
Viitorul gimnasticii ritmice în România
Aceste fete, care repetă iar şi iar aceeaşi mişcare, ca să se apropie cât mai mult de perfecţiune, reprezintă viitorul gimnasticii ritmice în România. Un sport pentru care o mână de oameni din Iaşi se luptă de câteva decenii.
"Căutăm să selectăm pe copii pe stradă, prin tramvaie, prin autobuze, pe stradă. Explicăm părinţilor că fetiţa lor poate face acest sport. În anii aceştia, 40 de ani, am reuşit să găsim copii talentaţi, dar şi părinţi care au acceptat acest program. Este un sport al artei. Este o combinaţie a sportului cu arta", explică Radu Constantin, antrenor de gimnastică ritmică.
De aici, din Iaşi, a pornit un întreg fenomen. 25 de foste gimnaste au devenit antrenoare sau profesoare, şi-au deschis cluburi sau şcoli şi duc astfel mai departe un vis pe care şi Andreea Verdeş îl are. Acum e studentă la master în Iaşi, la Educaţie Fizică şi Sport, dar are nevoie de susţinere ca să facă Şcoala de Antrenori din Bucureşti. Şi să devină, astfel, inspiraţia viitorilor campioni.
- Andreea Verdeş: Este un lucru necesar pentru mine, pentru că în viitor, în următorii doi, trei ani, îmi doresc să devin antrenor şi să încep să cresc fetiţe.
- Reporter: Asta îţi doreşti? Ăsta e visul tău?!
- Andreea Verdeş: Da! Cum am spus şi în cealaltă emisiune: îmi doresc ca o gimnastă crescută de mine să ajungă la Jocurile Olimpice!
- Reporter: De ce are nevoie România ca să strălucească?
- Andreea Verdeş: România are nevoie de mai mulţi oameni buni. De mai mulţi oameni care ajută, care pot ajuta. De mai mulţi oameni care lucrează pentru bine şi care lucrează cu dăruire şi pasiune în primul rând. Asta este cel mai important!