O învățătoare a făcut minuni într-unul din cele mai sărace cartiere. Abandonul școlar a ajuns la zero la liceul ”Hristo Botev”

Când faci bine, România se face bine. Asta înseamnă campania Ajut Eu, iar povestea de astăzi arată cum s-a transformat o întreagă comunitate, la iniţiativa unui singur om. Mihaela Purcaru e învăţătoare în unul dintre cele mai sărace cartiere din Bucureşti. Alături de echipa liceului Hristo Botev, a reuşit să facă ce n-au făcut toate reformele în Educaţie. Să reducă la zero abandonul şcolar în rândul elevilor de acolo. Şi să schimbe astfel viitorul a sute de copii.

noutati  •  22-12-2022


Au trecut 6 ani de când Mihaela Purcaru a părăsit corporațiile și a devenit învățătoare în Griviţa. Un cartier ca un microunivers, în care şi-a mutat toată viaţa. Aici munceşte, trăiește, iubește, construiește. Mai întâi, a luat la rând porțile înalte din cartier, să vadă ce e dincolo de ele și să-i cheme pe copii la școală.

"A fost o provocare adusul lor la școală pentru că nu aveau o grădiniță, nu aveau apă, nu aveau lumină", a spus Mihaela Purcaru. Ea a luat toţi locuitorii fără identitate de pe Grivița și le-a făcut acte. Copiilor le-a deschis dosare pentru burse sociale. Părinților, pentru ajutor de la primărie. Aşa i-a adus la şcoală pe cei mai discriminați dintre copii, într-o zonă cu cel mai mare risc de abandon școlar și de excluziune socială.

Cu fiecare absență, Mihaela a înțeles că e ușor să-i aduci, dar e greu să-i faci să rămână. Pentru că pe poarta școlii intrau copiii cu tot ce însemnau ei: părinți plecați, bunici bolnavi, farfurii goale, probleme de sănătate care le știrbeau puterea de învățare.

"Au început să nu mai vină, că răcesc, că îi dor măselele, că le e rău, că fac temperatură și atunci au apărut următoarele provocări", a spus Mihaela. Problemele erau complexe, iar singură nu putea. Atunci a creat o rețea întreagă de oameni care sar la primul ei apel: profesori, medici, notari, psihologi, corporatiști, stomatologi. 

Medici, profesori şi psihologi, parte din reţeaua Mihaelei


Azi, Mihaela l-a adus la dentist pe Ştefan. Nu e primul pacient din Griviţa pe care Carmen Trufașu îl tratează pro bono - şi ea face parte din reţeaua de bine. "Un copil nu poate merge la școală și să fie în formă și să meargă bine dacă îl doare ceva sau dacă mama lui nu e bine", a explicat Mihaela.

Cu Valentina, Mihaela a străbătut secțiile de oncologie, în timp ce băieții ei, abia integrați în colectiv, învățau cuminți la școala din Grivița. E o legătură care s-a construit între ei patru. Mihaela i-a convins pe toți că rănile se cicatrizează până la urmă şi că pot să-şi construiască viaţa pe care o visează. 

"Să rămână buni într-o lume în care orice circumstanță te provoacă să nu fii așa, asta le tot amintesc, visul de a rămâne oameni buni și de a crește frumos așa cum îi văd eu", a spus Mihaela.Iar la schimb, copiii bat mai mult de o oră zilnic până la școală, unde abia așteaptă să ajungă.

Datorită Mihaelei, Ştefania are acum bursă de merit


E noapte când Mădălin și Nicolas pornesc pe străzi, singuri. Mama stă cu ei pe telefon până ajung. Bolnavi sau sănătoși, pe vânt, ploaie sau zăpadă, merg la școală cu dragostea de a învăța, pentru că acolo lumea i-a văzut cu adevărat.

Frații Dincă sunt înscrişi astăzi la şcoală datorită Mihaelei. La 18 ani, Ștefania e în clasa a 8-a și visează să fie ospătar. A recuperat atât de mult, atât de repede, încât azi are bursă de merit.

"Aștept cu nerăbdare acest examen, am încredere în mine că îl iau pentru că doamna Mihaela are încredere în mine și dacă ea are, am și eu", a spus Ştefania Dincă. Mihaela a fost motorul unei schimbări. Model, inspiraţie şi impuls pentru o întreagă comunitate. Azi, binele e dus mai departe de fiecare copil care schimbă lumea din jurul lui, puțin câte puțin.

Pentru a o ajuta pe Mihaela, care acum are grijă de doi copii cu probleme de sănătate, compania Ruris a donat 5.500 de euro.