O operaţie eşuată i-a luat vederea lui Lucian la 17 ani, dar nu şi marele vis. Sătul de refuzuri la angajare, a deschis prima cafenea socială din Cluj, unde-i ajută pe alţii

O operaţie greşită l-a lăsat fără vedere. Avea doar 17 ani şi milioane de visuri. Dar el n-a vrut să renunţe la niciunul. Aşa că a mers la şcoală, a făcut şi un master şi s-a pregătit să devină unul dintre antreprenorii României. În ciuda tuturor barierelor şi a prejudecăţilor, a reuşit. Lucian Butnaru are propria lui cafenea. Prima cafenea socială din Cluj. Un loc în care spiritul Ajut Eu pluteşte în aer, alături de cea mai bună aromă de cafea.

noutati  •  17-12-2023


Nu ai neapărat nevoie de o vedere clară, ca să ai o viziune limpede. Dovada e Lucian Butnaru. Un om care, cu ochii minţii, creează o lume mai bună. Şi cafele perfecte. 

Cum a luat naştere cafeneaua faptelor bune

L-am întâlnit într-o cafenea cochetă din Cluj. Cafeneaua LUI. Visul pentru care s-a luptat cu birocraţia, cu propriile limite şi mai ales cu prejudecăţile.

"A fost destul de greu şi eu sunt un om destul de insistent. Eu am căutat un loc de muncă 4 luni de zile în domeniul acesta, înainte să deschid cafeneaua, şi am ajuns să îi spun unui antreprenor că lucrez gratis şi dacă îi place de mine să mă angajeze. Faptul că am fost refuzat la foarte multe interviuri de angajare a declanşat o ambiţie foarte mare în mine să arăt că se poate", povesteşte Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

Lupta vieţii lui Lucian, dincolo de dizabilitate

E de fapt, de când se ştie, lupta vieţii lui. Să arate că, dincolo de orice dizabilitate, e un om cu multe abilităţi şi dorinţe. Din naştere a avut vederea afectată şi toată copilăria a făcut eforturi duble, ca să ţină pasul cu ceilalţi copii. 

"Bunica mea, mamaia Paraschiva, tot îi spunea tatei că am ceva la ochi. În perioada aceea îmi era destul de greu, în clasele 1-4, să citesc manualele şcolare. La inceput a fost mai frustrant că nu ştiam să cer ajutorul. Uterior, am căutat o soluţie şi foloseam o lupă ca să pot să citesc", adaugă Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

O operaţie eşuată l-a lăsat fără vedere

O operaţie eşuată, la 17 ani, l-a lăsat complet fără vedere la ochiul drept şi parţial la cel stâng. Şi cu o întrebare: ce va face mai departe cu viaţa lui? Nici nu i-a trecut prin cap să nu facă ceva. S-a înscris la Facultatea de Asistenţă Socială din Cluj şi apoi la un Master de antreprenoriat social. Acela a fost începutul. 

"Acel început a reprezentat calea de a descoperi a doua cea mai importantă zi din viaţa unui om şi anume cea în care descoperi de ce te-ai născut. M-am născut să fac Antreprenoriat Social şi să-mi folosesc minusurile astfel încât să construiesc în jurul meu o lume mai bună", spune Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

Ideea de a deschide o cafenea i-a venit când a intrat prima oară într-un restaurant social. "O persoană care ne-a adus nouă comanda are dizabilităţi grave de auz şi lucrul acela m-a mişcat. Folosea cititul pe buze ca să ia comanda de la mesele clienţilor. După ce am făcut acel interviu mi-am dat seama că vreau să fac o cafenea în care să angajez şi persoane cu dizabilităţi", îşi aminteşte Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

A deschis prima cafenea socială din Cluj

Fix aşa a făcut. A scris un plan de afaceri, a câştigat o finanţare, a găsit angajaţii potriviţi şi, în mijlocul pandemiei, a deschis prima cafenea socială din Cluj. 

"Prima zi în care am deschis cafeneaua a fost pe 24 iunie 2021. Şi sincer a fost o zi copleşitoare, pentru că erau mai mulţi jurnalişti în cafenea decât clienţi. Şi am venit a doua zi aici şi am văzt pe Facebook vreo 2.000 de share-uri! Sute de comentarii la o ştire, sute de comentarii la altă ştire, oameni care veneau în cafenea şi spuneau: v-am văzut la Antena 1, v-am văzut la Observator. V-am citit în articole. Eram... O my God!", povesteşte Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

Mihai lucrează şi astăzi în cafeneaua lui Lucian. Lui, asta i-a schimbat viaţa, iar altora - le-a dat speranţă. "Îmi aduc aminte povestea unui taximetrist cu un alt om care îi spunea, când trecea pe lângă cafeneaua asta cu clientul, îi spunea: în cafeneaua asta lucrează un tânăr cu Sindrom Down şi sper ca într-o zi şi fiul meu să aibă şansa să fie bine. Pentru că şi eu am un copil cu Sindrom Down", spune Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.

Voia un job pentru el, dar a ajuns să le ofere şi altora speranţă şi locuri de muncă

Lucian a pornit de la simpla dorinţă de a avea un loc de muncă. A ajuns să creeze el însuşi joburi pentru alte persoane cu dizabilităţi. N-a fost un drum uşor şi încă mai are mult de construit. Din cafenea îi lipsesc aparatele automate care le-ar face viaţa mai uşoară angajaţilor. 

"Pentru mine, România ideală arată în felul următor: în fiecare oraş cu peste 10.000 de locuitori să fie o cafenea în care lucrează persoane cu dizabilităţi", adaugă Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei. Sunt peste 800.000 de oameni cu dizabilităţi în România. Fiecare are o poveste şi un vis. Al lui Lucian - s-a împlinit. 

"Eu vreau să am o experienţă mişto cu cafeaua alături de oamenii care vin aici. Acest lucru simplu, care pe mine mă pasionează, m-a ajutat să ajut în ipostaza asta. Mă face să mi se facă pielea de găină, mi se pare inimaginabil. De cele mai multe ori... nu-mi vine a crede!", încheie Lucian Butnaru, proprietarul cafenelei.