Povestea oamenilor cu suflet mare, din Alba, care au grijă de copiii cu probleme

Doi soţi din Alba au investit tot ce au avut ca să ajute copiii speciali. Au adoptat gemeni diagnosticaţi cu autism, apoi au ridicat un centru de recuperare unde voluntarii fac ore de artă, de kinetoterapie şi de logopedie. Acolo, o cântăreaţă care şi-a pierdut concertele în pandemie a găsit un nou sens: îi învaţă pe copii să comunice prin muzică. 

noutati  •  22-12-2020


Poate că e închisă lumea lor. Poate de neînţeles pentru mulţi oameni, dar cu siguranţă plină de iubire, pentru că aşa sunt inimile speciale. 

Maria şi Nicu Bolea au pus bazele centrului din Alba

Ea este Cristina. Comunică cel mai uşor prin muzică. S-a născut cu o tulburare de spectru autist şi are un frate geamăn, Cristian, cu acelaşi diagnostic. În plus, Cristina nu vede. Doi copii speciali, abandonaţi de părinţii naturali şi adoptaţi de doi părinţi cu suflet mare. 

Maria Bolea: Eu nu am mai reuşit să fac copii, dar aveam intenţia asta, să ajutăm pe cineva, şi atunci am luat de la leagăn doi copii gemeni, cu probleme... 

Nicu şi Maria Bolea sunt doi oameni care trăiesc... ca să ajute. 

Maria Bolea: Dacă nu ne uităm la omul de lângă noi să-l observăm că are nevoie... nu ştiu de ce trăim atunci. 

Când au ţinut-o prima oară în braţe pe Cristina, au sperat că-i vor reda vederea, printr-o operaţie, dar nu există leac pentru un asemenea întuneric. 

Maria Bolea: Am plâns. Am venit distruşi de la Cluj, vă spun sincer. Chiar în toamna aceea au venit cunoştinţe din Germania şi ne-au văzut foarte trişti. Şi au zis: Nu-i nimic, avem spaţiu aici, dacă vreţi vă sprijinim. Am început cu ei, am plătit un psiholog, după aceea un logoped... 

Aşa a început lungul drum al recuperării. Astăzi, gemenii lor au 18 ani, iar Cristian a reuşit să se angajeze în Germania. Ajutorul pe care cei doi părinţi l-au primit - l-au înzecit. Au înfiinţat în Alba un centru unde şi alţi copii cu dizabilităţi multiple învaţă să comunice, să descopere lumea, să se integreze într-o societate care de multe ori îi respinge. 

Nicolae Bolea: Suntem bucuroşi că am ajuns unde am ajuns. Când vedem câte un copil care nu vrea să plece, plânge că îl ia mămica acasă, e o satisfacţie mare. 

Tot ce au avut, au investit aici. Au pus pe picioare şi o mică fabrică de textile, unde fac măşti pe care le vând, ca să poată susţine mai departe centrul. Treptat, li s-au alăturat voluntari care fac ore de muzică, de logopedie sau de kinetoterapie. Mulţi dintre ei ştiu ce înseamnă să creşti un copil special. E o luptă fără pauză, în care statul stă de multe ori pe margine. 

15 copii cu diferite probleme sunt îngrijiţi la centrul din Alba

Gabriela Casian, voluntară: Am şi eu un băieţel cu autism, are 13 ani, iar aici lucrez pe partea de stimulare a limbajului şi diferite activităţi pentru a ne face viaţa mai uşoară. 

Cosmin Cosma, terapeut ocupaţional: Este foarte important că avem acest centru aici şi atâtea facilităţi, mai ales pentru ei. Şi pentru noi. Asta devine un mod de viaţă, nu mai devine o meserie. 

Andrada Bogdan, voluntară: Atunci când faci lucrul acesta cu sufletul nu ai cum să vii ca şi cum ai merge într-o fabrică sau într-un magazin vânzătoare. 

Andrada Bogdan e cântăreaţă şi de la începutul pandemiei face cu copiii de aici terapie prin muzică. 

Andrada Bogdan, voluntară: Cu adevărat muzica face minuni! În orice dizabilitate ar avea copilul, oricât de grav ar fi, muzica are un impact foarte mare. 

15 copii cu diferite probleme stau aici şi câte 10-12 ore pe zi. Ar putea sta şi mai mulţi, dar nevoile lor depăşesc puterile acestor oameni. Orice le-ar fi de ajutor: de la calorifere care să încălzească sălile şi aparatură de recuperare fizică, până la tablete pentru orele online. Lucruri normale, care lor le-ar face viaţa mai uşoară.