Putea preda oriunde, însă a ales un sat izolat din Moldova. 211 ghetuțe, donate pentru copiii profesoarei Ioana Diaconu

În România anului 2022, încă mai există elevi care merg la şcoală kilometri întregi pe jos, cu picioarele ude şi reci. Avem cei mai mulţi copii afectaţi de sărăcie din toată Uniunea Europeană. Ce nu face statul fac oamenii de bine care încearcă să schimbe destinele acestor elevi mai puţin norocoşi. 

noutati  •  13-12-2022


Profesori care au înţeles că România educată e doar un vis imposibil, când lipsesc lucruri de bază, precum hrana sau încălţămintea. Un astfel de om cunoaştem în campania Ajut Eu. Ioana Diaconu ar fi putut să predea oriunde, dar a ales un sat sărac din Moldova, unde de aproape de două decenii face minuni.

Ţibana. Una dintre cele mai sărace comune din Iași. E o dimineaţă rece şi gri şi copiii se îndreaptă înfriguraţi spre şcoală. Pe o uliţă plină de noroi, doi băieţi se grăbesc să ajungă la prima oră. Sunt fraţi. Au deja picioarele îngheţate, apa le-a ajuns până la piele şi mai au aproape doi kilometri de mers. Dar strâng din dinţi şi nu se plâng. Ştiu că altă şansă nu au ca să scape de frig, de foame, de sărăcie. Acasă mai sunt şase fraţi şi toată familia trăieşte din alocaţiile copiilor. 

Ioana Diaconu: "M-am uitat la picioruşele lor, întotdeauna îi privesc, fără ca ei să ştie întotdeauna. Ei au nevoie, ca să ajungă la şcoală, de nişte lucruri care pentru alţii sunt la îndemână, care pentru unii sunt atât de normale, încât nici nu mai conştientizează că a avea o hăinuţă cu care să vină la şcoală sau a avea o hăinuţă călduroasă iarna, sau caiete, rechizite, mulţi consideră că aceste lucruri sunt absolut fireşti."

Doar că aici, în inima Moldovei, firescul şi-a pierdut sensul. Şi de două decenii încearcă Ioana Diaconu să aducă normalitatea în vieţile acestor copii. E profesoară de limba română şi a ales să se mute aici din pură iubire pentru ei. 

Lecţia de azi e de fapt o lecţie pentru noi toţi. Aceşti copii care au atât de puţin au învăţat să împartă şi să ajute. 

Ioana Diaconu: "Noi pornim de la ce spunea părintele Nicolae Steinhardt, dăruind vei dobândi. Şi acesta este motto-ul nostru. Noi primim şi dăm mai departe, niciodată nu ne oprim din a dărui. Din puţinul pe care-l avem dăm şi noi mai departe. Ei sunt parte din această comunitate în care îşi ajută bătrânii satului, îşi ajută colegii mai puţin favorizaţi decât ei şi din ce avem dăm şi noi mai departe."

Ioana Diaconu e îngerul copiilor de aici. Îi implică în campanii şi proiecte, îi încurajează când le e prea greu, nu-i lasă să rătăcească drumul spre şcoală. În pandemie, a reuşit să facă rost, din donaţii şi de la stat, de 100 de tablete şi de telefoane. Pentru eforturile ei, a fost desemnată "Profesorul anului în mediul rural" la categoria "Implicarea în comunitate". 

Sunt 600 de copii în comuna Ţibana. Copii orfani sau cu părinţii plecaţi, copii care se culcă flămânzi sau pentru care o simplă pereche de încălţăminte înseamnă prea mult. 

Andreea Maglan, director de Comunicare la Carmistin, a venit în platoul Ajut Eu pentru a-i ajuta pe copii cu 211 perechi de ghetuțe.