Visul Danei, o campioană cu ambiţie de fier, s-a îndeplinit. Tânăra speranţă a atletismului românesc se va antrena la Complexul Sportiv Naţional

Încearcă să zbori! Sunt primele cuvinte pe care o fetiţă le-a auzit pe pista de atletism. Şi-a spus că n-are aripi, dar antrenoarea ei i-a arătat că poţi să zbori peste obstacole, când vrei.

noutati  •  29-11-2020


Dana a descoperit întâmplător că-i place atletismul. Trăia într-un mic sat din Vâlcea, când şansa i-a adus-o în cale pe antrenoarea care i-a schimbat viaţa. A ajutat-o să devină campioană şi a luat-o la ea acasă, unde o creşte ca pe propria ei fiică. Dana are astăzi o colecţie de medalii şi un vis: să fie într-o zi atleta cea mai bună a lumii. O putem aduce mai aproape cu un pas de dorinţa ei. Are nevoie de un cantonament într-o bază sportivă modernă, de care n-a avut parte niciodată.

Afară e ger. Sub cerul gri de toamnă, pe stadionul de atletism, ruginit până la măduvă, o sportivă luptă să strălucească.

"Îmi plăcea sportul de mică"

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "Îmi plăcea sportul de mică, făceam sport doar la școală. Dar nu m-aș fi gândit vreodată că o să fac ceva din chestia asta. eu nici nu știam ce e ăla atletism, nu știam că există concursurile astea, nu credeam că se poate face ceva, credeam că sportul e doar așa, să te menții, orele de la școală. Nu mă gândeam că există atletism. Ce e ăla? Habar nu aveam"

Uneori nu e nevoie să ştii tot, pentru ca destinul să ţi se împlinească.

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "Prima dată când am venit eu pe stadion a fost așa o imagine, uau, ce e ăsta. Pentru că nu știam, pur și simplu, nu auzisem de chestia asta"

O tânără antrenoare i-a descoperit talentul

Povestea Danei începe la Muiereasca, un sat din Vâlcea, unde locuia doar cu bunica. Mama lucrează în Italia, așa că fata, în singurătatea ei, avea nevoie de un sens. Putea mai mult. Și merita mai mult.

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "Nu făceam mare lucru la țară. Doar școală și atât, mai ieșeam cu prietenii pe acolo. Tocmai, îmi lipsea ceva. Să fac ceva"

Atunci a apărut în viața ei Alina, o tânără antrenoare, care i-a întors complet lumea. A luat-o în casa ei, a ajutat-o să învețe pentru examenul de capacitate și i-a descoperit talentul.

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Îmi amintesc că atunci când am mers la școala Danei, era printre ultimele școli pe care trebuia să le vizitez în acea vară, apăruse o problemă și voiam să nu mai merg la școala Danei. Uite chiar a fost vorba de destin"

"Încearcă să zbori"

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "De atunci mi-a zis dacă vreau să vin la antrenament. Prima dată m-am speriat mai ales văzând gardurile și văzând sportivii trecând gardurile, am zis Doamne, eu oare o să pot să fac chestia asta? Ţin minte că prima dată am dat în gard. La groapa de nisip mi se părea ce e asta. Să zbori. Încearcă să zbori, îmi zicea. Cum să zbor, nu pot"

Ba a putut. După câteva luni de pregătire dură, în condiţii vitrege, după o iarnă şi o primăvară de navetă, Dana a început să fie cea mai bună. Antrenoarea spune că asta li se întâmplă doar celor născuţi să fie campioni.

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "Cea mai valoroasă medalie aceasta este, cea de campioană națională, aici sunt vice campioană la 100 m garduri la o categorie superioară, adică junior 1. Emoțiile sunt de nedescris, de neuitat, nici nu știu să explic emoția pe care o simt atunci. E bucurie"

Dana e o învingătoare

Dana e azi învingătoare și gonește pe pistele competițiilor fără teamă. Îi place de omul care a ajuns să fie, de adolescentul maturizat brusc, dar care simte că are o misiune.

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "A fost ceva așa, nu știu cum să o numesc. Chiar m-a schimbat pe mine ca om, și fizic, și intelectual. M-am dezvoltat frumos. Este greu dar dacă o faci cu pasiune și îți place ceea ce faci, nu ți se pare atât de greu. Sunt mulți copii care zic de la primul concurs am venit pe locul 7, nu mai alerg, mă las. Din contră, trebuie să te motiveze chestia asta, să vrei din ce în ce mai mult"

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Ca și sportiv, Dana cred că e sportivul pe care și l-ar dori orice antrenor. Un copil foarte motivat, care știe ce vrea, dar care și acționează în sensul de a-și îndeplini dorințele. Este un copil foarte serios la antrenament"

De la începutul anului împart nu doar orele de antrenament, ci toate orele din zi. Bunica și mama au înțeles că Dana are nevoie de sportul care a ajuns să o definească. Au acceptat ca ea să se mute în casa antrenoarei.

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "Mi se părea puțin ciudat, dar cum să rămân așa, pur și simplu. Dar mă înțelegeam foarte bine cu Alina și cu ea vorbeam cele mai multe. Eram și eu rușinoasă, nu prea vorbeam atunci, orice era, îi spuneam doar ei. Acum am ajuns să fiu copilul cel mare al familiei"

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "E ca și copilul meu. Seamănă foarte mult și cu mine, împărtășim aceleași pasiuni, ne uităm la aceleași filme, vizionăm aceleași documentare, suntem pasionate de atletism și de alte sporturi în general. Dănuța este cot la cot cu mine și în treburile de acasă, mă ajută și în activitatea mea cu copiii, îi place să lucreze cu copiii și chiar discutam că pe viitor poate va încerca și să antreneze. Este peste tot, în toate aspectele vieții mele"

Mai mult decât o campioană

Dana este mai mult decât o campioană a României care visează să devină campioana lumii. E unul dintre copiii valoroşi care ştiu ce înseamnă sacrificiul în numele performanţei. Care mai văd o bucurie în imnul cântat pe podium. Şi-un sens în a fi azi mai buni decât au fost ieri.

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Eu cred că e o problemă de sistem. Copiii nu mai fac sport, nu mai sunt încurajați, nu mai știu ce înseamnă ca stil de viață să faci sport. Sunt atât de multe atracții, posibilități în a te distra fără a face prea mult efort și atunci copiii aleg calea mai ușoară"

Nu şi Dana. Ea ştie că a ales calea mai dificilă. Dar mai ştie şi că obstacolele din cursa ei sunt doar trepte de urcat. Nu doar spre a fi un sportiv mai bun, un campion complet. Ci spre a deveni un om care nu dă înapoi la greu.

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Ca și sportiv, Dana cred că e sportivul pe care și l-ar dori orice antrenor. Un copil foarte motivat, care știe ce vrea, dar care și acționează în sensul de a-și îndeplini dorințele. Este un copil foarte serios la antrenament. Chiar în privința asta niciodată nu am avut absolut nimic să-i reproșez. Orice îi cer să facă, chiar dacă nu poate acum, încearcă. Chiar și acasă încearcă să facă și reușește până la urmă. Ca sacrificii și ca dedicație, e tot ce ți-ai putea dori. Având în vedere că relația noastră merge dincolo de cea de antrenor și de sportivă, și acasă este un copil foarte docil, este un copil căruia poți să îi dai sfaturi și chiar le percepe ca pe niște sfaturi. Eu niciodată nu am încercat și nu vreau să-i dau eu direcțiile în viață, dar îmi dau cu părerea și chiar mi se pare că mă ascultă, le analizează, e un copil responsabil și în ceea ce privește școala, și viața de acasă. E ca și copilul meu. Tocmai pentru că e ca și copilul meu. De aceea mai avem și discuții în contradictoriu, este și ea la vârsta adolescenței, dar discuțiile sunt constructive și întotdeauna ține cont de ceea ce îi spun eu, ce îi spune familia mea, de ceea ce îi spun profesorii"

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Rezultatele au venit relativ repede pentru că ea a luat medalie chiar după primul ei an de antrenamente, chiar imediat după examenul de capacitate. A trecut cu bine și examenul de capacitate. Dar a fost într-adevăr un an mai greu, atunci s-a format și relația dintre noi și lucrurile au evoluat de la sine, apoi s-a mutat în oraș, a stat și la un cămin pentru sportivi, și la mine"

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Ea a avut un parcurs frumos și oarecum normal. A mers la campionatele naționale încă din primul an, cu o calificare atunci relativ normală pentru nivelul ei de pregătire, însă a progresat de la sezon la sezon. A fost mai întâi la campionatul de sală, am testat mai multe probe atunci și apoi la camapionatul din aer liber a luat două medalii, chiar la probele de garduri, probă în care a și devenit campioană națională anul acesta. Este un sportiv cu multe calități, e un sportiv care poate și să alerge pe probe de plat, pe probe de garduri, se descurcă foarte bine și la sărituri și pe probe mai lungi. Încă nu am decis pe ce probă va rămâne, facem verificări, vedem și concurența la nivel național și eu aș vrea să o îndrum spre probe care au deschidere și la nivel și internațional, pentru că suntem conștienți că pe probele de sprint suntem dominați de sprinterii de culoare și atunci eu aș încerca să o îndrum spre 400 m plat și 400 m garduri"

Alina Borţa, antrenoarea Danei: "Performanța depinde de / așa de mulți factori, încât nimeni nu ar putea să prezică, nici pentru cel mai talentat copil, să zică da, cu siguranță va ajunge la mondiale, sau la JO. Însă important este că la Dana avem materialul, am încredere în ea, poate duce și ca fizic, și ca psihic, ei au campionate și la nivelul lor de vârstă, la anul vor fi campionat european și mondial dar ce vreau să subliniez e faptul că pentru mine Dana nu e doar un sportiv. Eu acum nu mă axez doar pe a mă asigura că are performanțe sportive. Pentru mine e important ca Dana să aibă, să-și creeze un parcurs al vieții care să o ducă să aibă siguranță. Noi discutăm acum, avem în vedere și anumite universități, avem în vedere și anumite specializări pentru că Dana a făcut pasiune pentru psihologie și ne gândim și la această posibilitate și spune că i-ar plăcea"

Dana Govoreanu, campioană la atletism: "E visul fiecărui sportiv, fiecărui atlet să ajungă la JO, acolo îmi doresc și eu să ajung, sper, dar o să văd pe parcurs"

Gabriela Szabo: "Dana, să nu renunţi niciodată, indiferent cât de greu este"

Tripla campioană mondială Gabriela Szabo a venit să-i îndeplinească visul tinerei speranţe a atletismului românesc.

Gabriela Szabo: "Noi, astăzi, aici, suntem să-ţi împlinim acest vis, să te antrenezi într-o bază de pregătire sportivă, într-un Complex Naţional Sportiv, acolo unde generaţii întregi de sportivi mari s-au antrenat, unde vei întâlni campioni mondiali, unde vei întâlni campioni olimpici, unde vei întâlni acel spirit motivaţional de a te duce acolo, departe. Mult succes, Dana şi să nu renunţi niciodată, indiferent cât de greu este. "

Astfel, visul Danei s-a împlinit. Se va antrena la Complexul Naţional Sportiv Snagov, timp de o săptămână, alături de antrenoarea ei. În plus, Dana a primit și un cadou cu trening, dulciuri și fructe, precum și aparat foto de la un generos, plus ghete, tricou, căciulă, șosete.